НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“

Модул „Културните институции като образователна среда“

2023 – 2024 учебна година

Учениците от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница посетиха Двора на кирилицата и НИАР „Плиска“. Пътуването е с учебна цел по НП „България – образователни маршрути“ – модул „Културните и научните институции като образователна среда“. В Двора на кирилицата те бяха впечатлени от червените каменни букви и белите каменни фигури на княз Борис I и на първоучителите св. св. Кирил и Методий. В зала „Българска слава“ се запознаха с внушителните образи на всички владетели, решавали съдбините на българската държава със столица Плиска. В НИАР „Плиска“ се потопиха в миналото на своята родина. Разгледаха богатата колекция от археологически находки, свързани с древната столица. Допълниха и обобщиха знанията си за първата българска столица Плиска и за славните владетели. Посетените институции помогнаха на учениците да разширят своите знания за българската история и култура.

снимки

2022 – 2023 учебна година

На 15.06.2023 г. учениците от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, общ. Добричка посетиха природонаучния музей при биосферен резерват „Сребърна“, където разгледаха експозиция от препарирани обитатели на резервата, а от музея наблюдаваха птиците в резервата. След това се отправиха към крепостта „Меджиди Табия“ – последната османска крепост на Балканите. Посещението е организирано по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ и е последно за тази учебна година.


Най-лесният начин да претопиш един народ е да направиш така, че той да забрави своята история. Най-лесният начин децата да запомнят българската история е да видят, да преживеят, да се докоснат до артефакти, за които четат в учебниците.

На 25.05.2023 г. ученици от V, VI и VII клас на ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, общ. Добричка проведоха своите учебни часове по История и цивилизации и Български език и литература в Археологическия музей в гр. Варна. Те имаха възможността да се докоснат до най-старото технологично обработено злато в света, открито в некропол край Варна, най-големите сбирки в България от теракотови статуетки, стъклени съдове и лампи от IV – VII в. пр.Хр., антични златни накити и предмети, както и средновековни златни и сребърни накити. Посетиха и Природонаучния музей, където се запознаха с организмовия свят на Черно море и Българското черноморско крайбрежие. Посещението бе финансирано чрез НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, модул „Културните институции като образователна среда“.


На 3 април 2023 г. ученици от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, общ. Добричка, обл. Добрич посетиха Художествена галерия – гр. Добрич. Посещението е организирано по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” – модул „Културните институции като образователна среда“.


На 01.11.2023 г. учители и ученици от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, посетиха гр. Балчик, за да проведат своите уроци в една по-различна и интересна учебна среда. Посещението е част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ – модул „Културните институции като образователна среда“ и включва уроци по литература, история, биология, география, изобразително изкуство.
За Деня на народните будители учениците посетиха Исторически музей – Балчик, където се проведе изнесен урок по родолюбие на тема „Първите будители“, като се създаде възможност за интегриране на достъпните исторически извори в учебния процес.