Училищен живот

Екипна работа между учители от начален и прогимназиален етап.

На 05.05.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница се проведе бинарен урок по История и цивилизации и Човекът и обществото в 3 и 6 клас, на тема „Панаир на българските традиции“. Урокът се проведе под ръководството на г-жа П. Великова – ст. учител по история и цивилизации и г-жа С. Тончева – ст. учител в начален етап. За създаване на емоционална нагласа класната стая се пренесе в читалището на с. Смолница, където бяха подредени битови предмети и носии. Учениците от VI клас представиха изготвена от тях презентация, която включваше информация за българските традиции, обреди и обичаи. Използваха се електронни учебни материали и интерактивни методи. Урокът продължи с учебна игра за затвърждаване на знанията. Бяха подготвени електронни задачки за проверка на разбирането и за обратна връзка при отговорите. Задачите бяха съобразени с индивидуалните възможности на децата. Учениците бяха много активни и показаха задълбочени знания.

На урока присъстваха г-жа Т. Николова – директор на училището, г-жа Ж. Русева – читалищен секретар, г-жа Р. Петрова – учител по математика, г-жа Д. Радушева – ст. учител в начален етап и г-жа И. Дойчева – учител в начален етап.

Благодарим на г-жа Желка Русева – читалищен секретар в с. Смолница, за топлия прием.


На 28.04.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница се проведе бинарен урок по компютърно моделиране и музика в 3 и 4 клас. Г-жа П. Великова – ст. учител по компютърно моделиране и г-жа Д. Радушева – ст. учител по музика доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, да съгласуват дейностите си, за да осъществят целите си. На урока присъстваха г-жа Т. Николова – директор на училището, г-жа Р. Петрова – учител по математика, г-жа С. Тончева – ст. учител в начален етап и г-жа И. Дойчева – учител в начален етап. Урокът бе на тема: „Композиране на музика във визуалната среда на Scratch“. Под ръководството на своите преподаватели учениците демонстрираха знания и умения, които приложиха на практика.


„Четящият човек живее хиляда живота, преди да умре.“

ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница отбеляза Международния ден на детската книга с  разнообразни дейности и инициативи. От 13 до 19 април се проведоха следните мероприятия, в които взеха участие всички ученици от първи до седми клас включително.

 1. Проведе се викторина с въпроси за книголюбителите, маратон на четенето, а по-малките направиха малка книжка за „Деня на детската книга“, оцветяваха работни листи с любими герои от приказки и детски книги.
 2. Класната стая се пренесе в читалищната библиотека на с. Смолница, където учениците продължиха с четене на откъси от различни приказки и стихове от български поети.
 3. Организирани бяха различни игри, свързани с книгата и четенето.
 4. Големи четат на малки“ – Виктор Заблоцки се включи в инициативата на нашето училище и даде личен пример на учениците, като им чете приказката „Момчето, което искало всичко да знае“ от Ангел Каралийчев.
 5. Учениците от начален етап четоха приказки в детската градина на с. Смолница.
 6. Видеовръзка с Регионална библиотека „Дора Габе“, гр. Добрич. Библиотечните специалисти от сектор „Работа с деца” проведоха онлайн четене с учениците.


„Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си.“ – П. Р. Славейков

Интерактивен урок по история с ученици от 6 клас

В ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница, се проведе интерактивен урок по история и цивилизации с учениците от 6 клас под ръководството на г-жа Петя Великова  – старши учител по история и цивилизации..
Наблюдаваният урок бе на тема: „Първо и Второ българско царство /обобщение/
Присъства директорът на ОУ „Климент Охридски“ – г-жа Теменужка Николова.
Часът започна с представяне на албумите за Първо и Второ българско царство, изработени от учениците. В урока се използваха електронни учебни материали и интерактивни методи, като анализ на исторически документ и картина, работа с карта и линия на времето, попълване на таблица, проектна дейност. Учениците разпознаваха паметници на националната култура със световно културно значение: Боянската църква, Ивановските скални манастири, Лондонското четвероевангелие, църквите в Несебър…
Урокът включваше диференцирана и групова работа, съобразена с индивидуалните възможности. Учениците бяха много активни, показаха знания и демонстрираха умения за работа в екип.


Oткрит урок по БЕЛ

На 28.01.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница се проведе интерактивен урок по БЕЛ с учениците от 3 и 4 клас, под ръководството на г-жа Д. Радушева – учител в начален етап. Наблюдаваният урок бе на тема: „Степенуване на прилагателните имена“ – урок за нови знания в 3 кл. и „Членуване на думите в м. р.“ – урок за затвърждаване на знания в 4 клас. В хода на урока се използваха както традиционни методи и форми на обучение, така и различни иновативни методи: организиране на индивидуална и екипна /групова/ работа, игра на думи; „мозъчна атака”; решаване на кръстословици, и др. На урока присъстваха г-жа Теменужка Николова – директор на ОУ „Климент Охридски“ и група учители.


Забавни експерименти по физика

Експериментите по физика по забавен начин запознават учениците с различните приложения на законите на физиката. Учениците от 7 клас имаха занимателна лабораторна работа, при която експериментираха с електрически вериги. Часът по физика беше интересен и забавен за всички.


На 16.11.2021 г. в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница отбелязахме Международният ден на толерантността. Инициативата е в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода.

Нека бъдем по-добри и човечни, не само днес /16.11./!

Проект на класа: Вестник за деца от средата на XIX век  

На 29.10.2021 г. учениците от 7 клас при ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница представиха своите проекти по история пред учители и ученици. Задачата им бе да създадат свой собствен вестник за деца от средата на XIX в.
Идеята на проекта бе да се разширят знанията на учениците за българския периодичен печат и първите произведения на модерната българска литература през XIX в.
Учениците, ангажирани в проекта, създадоха вестници на различна тематика: вестник с патриотично съдържание, вестник за личности, за стопанството през XIX в., за първото българско взаимно училище, а най-интересна им беше темата за бедните деца.
Участието в проектната дейност допринесе учениците да разгърнат въображението си и да покажат творческите си способности, да изследват, да се конкурират, да придобият увереност при изпълнение на самостоятелни задачи и да работят в екип.

Учениците от ОУ „Климент Охридски“ участват активно във всички мероприятия,

организирани от училище и общината.

С оригинални идеи за деня на толерантността се представиха учениците.

Последни публикации

25 ноември – Патронен празник на ОУ „Климент Охридски“

С поредица от инициативи по случай патронния празник на училището бе белязана цялата седмица в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница. За финал с тържествена програма ученици и учители засвидетелстваха своята почит към делото на своя патрон.

 

 1. Климентова седмица Коментарите са изключени за Климентова седмица
 2. ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2022-2023 ГОДИНА Коментарите са изключени за ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2022-2023 ГОДИНА
 3. Коментарите са изключени за
 4. Церемония по награждаване на ученици Коментарите са изключени за Церемония по награждаване на ученици
 5. Екскурзия до гр. Велико Търново и Габрово Коментарите са изключени за Екскурзия до гр. Велико Търново и Габрово
 6. Екскурзия до гр. Добрич Коментарите са изключени за Екскурзия до гр. Добрич
 7. Коментарите са изключени за
 8. 24 май Коментарите са изключени за 24 май
 9. 22 април – Международен ден на Земята Коментарите са изключени за 22 април – Международен ден на Земята