Училищен живот

Всички видове изкуство вълнуват сърцата, събуждат най-добрите чувства в тях. Всяка форма на изкуството го прави на своя език. И често художници, композитори и поети ни учат да надничаме и да слушаме внимателно света около нас. Те не само предават собственото си настроение, чувства в произведения на изкуството, но също така предават звуци, цветове, аромати, красота и хармония на зрителя или слушателя.

Учениците от ОУ „Климент Охридски“ присъстваха на необичаен бинарен урок посветен на музиката и рисуването. Темата бе „Карнавал на животните“ на френският композитор, Камий Сен- Санс. Те слушаха невероятната зоологическа фантазия, докоснаха се до удивителния свят на класическата музика. Опитаха се да разберат мислите и чувствата на композитора, разбраха какви са техните мисли и чувства, след което ги пренесоха върху изработените от тях животни, чрез техниката на оцветяване по контур от лепило и кокосово брашно.


В часът по Технологии и предприемачество се пренесохме в един по-вкусен свят. Учениците от VII клас проучиха и представиха, чрез информационни табла с текст и фотографии или презентации, по една национална кухня по избор. Беше интересно да научим за тънкостите при приготвянето на най-различни национални специалитети.


„Кажи ми и ще забравя, покажи ми и може би ще запомня, но включи ме и ще разбера.“ 

китайска поговорка

Интересно, провокиращо и забавно мина часът по география с моите петокласници. Учихме, отговорихме си на въпроса „Защо изригват вулкани и как се случва това явление?“, като направихме експеримент „Изригване на вулкан“, създадохме „скали“, потопихме се в професията геолог! Забавлявахме се и с приложението за добавена реалност LandscapAR.


Екипна работа между учители от начален и прогимназиален етап.

На 05.05.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница се проведе бинарен урок по История и цивилизации и Човекът и обществото в 3 и 6 клас, на тема „Панаир на българските традиции“. Урокът се проведе под ръководството на г-жа П. Великова – ст. учител по история и цивилизации и г-жа С. Тончева – ст. учител в начален етап. За създаване на емоционална нагласа класната стая се пренесе в читалището на с. Смолница, където бяха подредени битови предмети и носии. Учениците от VI клас представиха изготвена от тях презентация, която включваше информация за българските традиции, обреди и обичаи. Използваха се електронни учебни материали и интерактивни методи. Урокът продължи с учебна игра за затвърждаване на знанията. Бяха подготвени електронни задачки за проверка на разбирането и за обратна връзка при отговорите. Задачите бяха съобразени с индивидуалните възможности на децата. Учениците бяха много активни и показаха задълбочени знания.

На урока присъстваха г-жа Т. Николова – директор на училището, г-жа Ж. Русева – читалищен секретар, г-жа Р. Петрова – учител по математика, г-жа Д. Радушева – ст. учител в начален етап и г-жа И. Дойчева – учител в начален етап.

Благодарим на г-жа Желка Русева – читалищен секретар в с. Смолница, за топлия прием.


На 28.04.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница се проведе бинарен урок по компютърно моделиране и музика в 3 и 4 клас. Г-жа П. Великова – ст. учител по компютърно моделиране и г-жа Д. Радушева – ст. учител по музика доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, да съгласуват дейностите си, за да осъществят целите си. На урока присъстваха г-жа Т. Николова – директор на училището, г-жа Р. Петрова – учител по математика, г-жа С. Тончева – ст. учител в начален етап и г-жа И. Дойчева – учител в начален етап. Урокът бе на тема: „Композиране на музика във визуалната среда на Scratch“. Под ръководството на своите преподаватели учениците демонстрираха знания и умения, които приложиха на практика.


„Четящият човек живее хиляда живота, преди да умре.“

ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница отбеляза Международния ден на детската книга с  разнообразни дейности и инициативи. От 13 до 19 април се проведоха следните мероприятия, в които взеха участие всички ученици от първи до седми клас включително.

 1. Проведе се викторина с въпроси за книголюбителите, маратон на четенето, а по-малките направиха малка книжка за „Деня на детската книга“, оцветяваха работни листи с любими герои от приказки и детски книги.
 2. Класната стая се пренесе в читалищната библиотека на с. Смолница, където учениците продължиха с четене на откъси от различни приказки и стихове от български поети.
 3. Организирани бяха различни игри, свързани с книгата и четенето.
 4. Големи четат на малки“ – Виктор Заблоцки се включи в инициативата на нашето училище и даде личен пример на учениците, като им чете приказката „Момчето, което искало всичко да знае“ от Ангел Каралийчев.
 5. Учениците от начален етап четоха приказки в детската градина на с. Смолница.
 6. Видеовръзка с Регионална библиотека „Дора Габе“, гр. Добрич. Библиотечните специалисти от сектор „Работа с деца” проведоха онлайн четене с учениците.


„Учителите държат бъдещето на народа в ръцете си.“ – П. Р. Славейков

Интерактивен урок по история с ученици от 6 клас

В ОУ „Климент Охридски“, с. Смолница, се проведе интерактивен урок по история и цивилизации с учениците от 6 клас под ръководството на г-жа Петя Великова  – старши учител по история и цивилизации..
Наблюдаваният урок бе на тема: „Първо и Второ българско царство /обобщение/
Присъства директорът на ОУ „Климент Охридски“ – г-жа Теменужка Николова.
Часът започна с представяне на албумите за Първо и Второ българско царство, изработени от учениците. В урока се използваха електронни учебни материали и интерактивни методи, като анализ на исторически документ и картина, работа с карта и линия на времето, попълване на таблица, проектна дейност. Учениците разпознаваха паметници на националната култура със световно културно значение: Боянската църква, Ивановските скални манастири, Лондонското четвероевангелие, църквите в Несебър…
Урокът включваше диференцирана и групова работа, съобразена с индивидуалните възможности. Учениците бяха много активни, показаха знания и демонстрираха умения за работа в екип.


Поклон, Апостоле!

Много герои има България, но само един народът ни нарече с името Апостол на свободата. Всяка година на 19 февруари, отдаваме почит и свеждаме глави пред величието и безсмъртието на един от най-достойните синове на България – Васил Левски.

Вечна памет, Апостоле!

И както всяка година учениците от ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, отбелязаха годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Участниците от клуб „Творя с компютър“ изготвиха интересна презентация, представяща вълнуващи моменти от живота му. Стиховете и песните отново ни накараха да се възхитим на героизма и смелостта му и да следваме примера му. С бурни аплодисменти бяха посрещнати стихотворението за Апостола, което рецитира Даниела Ангелова от 7 клас и песента „Кажи ми, горо“, изпълнена от учениците от клуб „Фолклор и традиции“.


Oткрит урок по БЕЛ

На 28.01.2022 г. в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница се проведе интерактивен урок по БЕЛ с учениците от 3 и 4 клас, под ръководството на г-жа Д. Радушева – учител в начален етап. Наблюдаваният урок бе на тема: „Степенуване на прилагателните имена“ – урок за нови знания в 3 кл. и „Членуване на думите в м. р.“ – урок за затвърждаване на знания в 4 клас. В хода на урока се използваха както традиционни методи и форми на обучение, така и различни иновативни методи: организиране на индивидуална и екипна /групова/ работа, игра на думи; „мозъчна атака”; решаване на кръстословици, и др. На урока присъстваха г-жа Теменужка Николова – директор на ОУ „Климент Охридски“ и група учители.


Забавни експерименти по физика

Експериментите по физика по забавен начин запознават учениците с различните приложения на законите на физиката. Учениците от 7 клас имаха занимателна лабораторна работа, при която експериментираха с електрически вериги. Часът по физика беше интересен и забавен за всички.


На 16.11.2021 г. в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница отбелязахме Международният ден на толерантността. Инициативата е в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода.

Нека бъдем по-добри и човечни, не само днес /16.11./!

Проект на класа: Вестник за деца от средата на XIX век  

На 29.10.2021 г. учениците от 7 клас при ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница представиха своите проекти по история пред учители и ученици. Задачата им бе да създадат свой собствен вестник за деца от средата на XIX в.
Идеята на проекта бе да се разширят знанията на учениците за българския периодичен печат и първите произведения на модерната българска литература през XIX в.
Учениците, ангажирани в проекта, създадоха вестници на различна тематика: вестник с патриотично съдържание, вестник за личности, за стопанството през XIX в., за първото българско взаимно училище, а най-интересна им беше темата за бедните деца.
Участието в проектната дейност допринесе учениците да разгърнат въображението си и да покажат творческите си способности, да изследват, да се конкурират, да придобият увереност при изпълнение на самостоятелни задачи и да работят в екип.

Учениците от ОУ „Климент Охридски“ участват активно във всички мероприятия,

организирани от училище и общината.

С оригинални идеи за деня на толерантността се представиха учениците.

Последни публикации

Откриване на учебната 2023/2024 година

Новата учебна година бе открита тържествено в ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница.
С традиционно слово се обърна към ученици, учители и родители директорът на училището – г-жа Теменужка Николова.
Пожелания за успешна и плодотворна учебна година към учениците и учителите отправиха: г-н Гочев – Кмет на с. Смолница, г-жа Веселка Петрова – Директор дирекция „Финансово-стопански дейности“, г-жа Максутова – родител на първокласник.
Учениците поздравиха гостите с рецитал под ръководството на г-жа Тончева и г-жа Илиева.
На събитието присъстваха госпожа Желка Русева – читалищен секретар на с. Смолница, г-жа Галина Костадинова – Кметски наместник с. Златия, Снежанка Димитрова – читалищен секретар на с. Златия, родители.
 1. Коментарите са изключени за
 2. 24 май Коментарите са изключени за 24 май
 3. Коментарите са изключени за
 4. Коментарите са изключени за
 5. Трети Март Коментарите са изключени за Трети Март
 6. Баба Марта Коментарите са изключени за Баба Марта
 7. Ученическа олимпиада „КИНГС“ Коментарите са изключени за Ученическа олимпиада „КИНГС“
 8. 150 години безсмъртие! Коментарите са изключени за 150 години безсмъртие!
 9. „Да възстановим мостовете между нас“ Коментарите са изключени за „Да възстановим мостовете между нас“